Antibakteriální nanostrukturované membrány

Metal-organické sítě, tzv. MOFy (z anglického Metal-Organic Frameworks) jsou hybridní koordinační polymery, které se skládají z anorganických uzlů spojených organickými ligandy zvanými linkery. MOFy jsou vysoce uspořádané 3D krystalické struktury s vysokým měrným povrchem a porozitou a s dalšími zajímavými vlastnostmi, mezi než patří využití MOFu jako „nosiče“ jiných aktivních molekul, například léčiv.

V tomto článku se autoři zaměřili na MOF UiO-66, který slouží jako nosič jodu, tedy molekuly s dezinfekčními vlastnostmi. Protože je ale MOF v práškové formě, jedná se obecně o nevhodnou aplikační formu. Článek tedy popisuje způsob, jak je možné práškový MOF zabudovat do polymerní membrány a tedy zlepšit jeho stabilitu, čímž se také jedná o vhodnou aplikační formu. Membrána díky jodem nasycenému MOFu působí po kontaktu s vlhkým prostředím (tj. i s pokožkou) antibakteriálně a antivirově. Taková membrána s dezinfekčními účinky může být vhodná například pro přípravu zdravotních textilních, kde je vysoké riziko infekce.

Odkaz na článek: K. Kiraci, D. Buzek, P. Peer, V. Liska, J. Mosinger, I. Krizova, M. Kloda, S. Ondrusova, K. Lang, and J. Demel, Polymeric membranes containing iodine-loaded UiO-66 nanoparticles as water-responsive antibacterial and antiviral surfaces. Appl. Nano Mater. 5 (2022) 1244. https://doi.org/10.1021/acsanm.1c03832

Archiv ostatních publikovaný článků naleznete zde