Ozdobnice pro fytodegradaci ropy

Publikace, která vznikla ve spolupráci s kolegy z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci, navazuje na předchozí výzkum týkající se energetické rostliny ozdobnice a jejího potenciálního využití pro fytomanagement různých kontaminovaných lokalit (produkce energetické biomasy na kontaminované půdě za současné remediace půdy). V tomto nádobovém pokusu jsme se zaměřili na pěstování rostliny v substrátech s rostoucím podílem reálné půdy kontaminované petrochemickým průmyslem. Sledovali jsme vliv kontaminované půdy na růst rostliny, ale také vliv výsadby na rychlost odbourávání ropných látek v kořenovém systému a složení společenstva půdních bakterií, které jsou pro odbourávání ropné kontaminace klíčové.

Ukázalo se, že přestože rostliny byly schopné přežít ve všech testovaných variantách, už nejmenší podíl kontaminace způsobil pokles v množství narostlé biomasy. A u variant s vyšším podílem už byly rostliny velmi malé. Zjistili jsme ale, že u méně kontaminované varianty, kde rostly rostliny stále poměrně dobře, ubylo významně více ropných látek (uhlovodíky C10-C40) v porovnání s kontrolní variantou bez rostlin. Detailní analýza zastoupení jednotlivých rodů půdních bakterií navíc ukázala, že v této variantě došlo k výrazné změně struktury společenstva po výsadbě rostliny. Speciálně jsme se zaměřili na rody, u nichž byla již dříve prokázána schopnost degradace ropných látek a nejvíce jsme jich našli opět ve variantě s kombinací kontaminace + rostlina. Na základě těchto informací je možné předpokládat, že zde probíhá tzv. fytodegradace (společné působení rostlin a mikroorganismů v jejich kořenovém systému při odbourávání kontaminace). Aby bylo možné rostliny pro fytodegradaci ropy účinně využívat, je ale třeba nejprve odhalit důvod jejich omezeného růstu. V reálné půdě z průmyslu se totiž nenachází jen ropné látky, ale i těžké kovy a je poměrně silně zasolená, což většina rostlin špatně snáší.

Diana Nebeská, JosefTrögl, AlenaŠevců, Roman Špánek, Kristýna Marková, Lawrence Davis, HanaBurdová, Valentina Pidlisnyuk. Miscanthus x giganteus role in phytodegradation and changes in bacterial community of soil contaminated by petroleum industry. Ecotoxicology and Environmental Safety 224 (2021) 112630. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651321007429?via%3Dihub

Archiv ostatních publikovaný článků naleznete zde