3D rekonstrukce 300 km toku řeky Vltavy

Prezentovaný článek vznikl díky meziuniverzitní spolupráci Fakulty stavební ČVUT v Praze (katedra geomatiky) a Fakulty životního prostředí UJEP (katedra geoinformatiky – KGI). Nosným tématem je rekonstrukce původního koryta řeky Vltavy, která je FSV ČVUT řešena v rámci projektu MK ČR NAKI „Vltava – proměny historické krajiny v důsledku povodní, stavby přehrad a změn ve využití území s vazbami na kulturní a společenské aktivity v okolí řeky“. KGI FŽP se dlouhodobě věnuje rekonstrukci zaniklé krajiny s využitím metod geoinformatiky. Ve článku tak byly využity metodiky a datové sady vytvořené v rámci projektu SGS „Bezkontaktní metody sběru prostorových dat jako nástroj pro modelování a sledování životního prostředí člověka“.

V rámci článku je představen postup, kterak můžeme s využitím archivních dat (starých map a leteckých snímků) rekonstruovat krajinu, která byla zaplavena při výstavbě Vltavské kaskády. Rekonstrukce krajiny využívající archiválie s sebou nese různá úskalí (např. co se týče přesnosti dat, nebo vůbec možnosti z těchto dat tvar zaniklé krajiny rekonstruovat) – to vše je v článku ukázáno s tím, že k rekonstrukci úseku Vltavy od jejího pramene po soutok s Berounkou (ca 300 km) byly ve výsledku použité staré mapy. Pro původního výškopisu bylo vektorizováno více jak 23 tisíc kilometrů vrstevnic, vytvořen digitální model reliéfu a oblasti vodních nádrží Lipno, Slapy a Orlík byly pomocí CNC frézování na katedře architektury FSV ČVUT převedeny do skutečných 3D modelů krajiny s nanesenou texturou.

Odkaz na článek: J. Pacina, J. Cajthmal, D. Kratochvilova, J. Popelka, V. Dvorak, and T. Janata, Pred-dam valley reconstruction based on archival spatial data sources: Methods, accuracy, and 3D printing possibilities, Transactions in GIS (2021) – early view. https://doi.org/10.1111/tgis.12854

Archiv ostatních publikovaný článků naleznete zde