Rozklad toxických organofosfátů pomocí perlové celulózy

V časopise RSC Advances vydávaném Royal Society of Chemistry vyšel nedávno článek popisující rozklad toxických organofosfátů (kam patří nechvalně známé nervově paralytické látky soman nebo VX agent, ale i řada organofosforečných pesticidů, z nich některé se stále používají) pomocí modifikovanaého sorbentu na bázi perlové celulózy typu Iontosorb. Tento typ sorbetu si sám o sobě zaslouží pozornost, neboť jde o unikátní výsedek původního českého výzkumu; na komerční bázi tyto sorbenty dodává stejnojmenná firma. V této práci spojili síly prof. Pavel Janoš a Oldřich Tokar z f. Iontosorb aby ukázali dosud neprobádané možnosti uvedeného typu sorbentu.

Prof. Janoš a jeho spolupracovníci se rozklady toxických organofosfátů zabývají již dlouho, dosud ovšem výhradně pomocí tzv. nanokrystalických oxidů kovů, např. oxidu ceričitého. Ve snaze objasnit mechanismus reakce se pokoušeli aplikovat metody počítačové chemie, ovšem ty jsou v případě látek jako je oxid ceričitý či jiné oxidy kovů příliš výpočetně náročné a prakticky nedostupné i pro nejvýkonnější počítače. Proto se rozhodli zkoumat systémy (výpočetně) jednodušší, jako je např. výše uvedný modifikovaný sorbent. Výpočtových částí práce (kvantově mechanických výpočtů) se ujal syn prof. Janoše nosící stejné jméno (tedy Pavel Janoš Jr.), který je odborníkem na uvedené metody a v současné době působí na International School for Advaced Studies (SISSA) v Terstu (Trieste) v Itálii. Článek je dobrým příkladem spojení teoretických či výpočetních metod, a metod experimentálních, což je přístup, pro který jsou na UJEP velmi dobré podmínky. Článek taky ukazuje, že mezi zdánlivě odlehlými oblastmi, jako je materiálová chemie, fyzika a chemie pevné fáze, mechanismy organických reakcí či působení metalloenzymu může být hluboká souvislost.

P. Janos, O. Tokar, M. Dosek, K. Mazanec, P. Rysanek, M. Kormunda, J. Henych and P. Janos, Jr., Amidoxime-functionalized bead cellulose for the decomposition of highly toxic organophosphates. RSC Advances 11 (2021) 17976.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1039/D1RA01125A

Archiv ostatních publikovaný článků naleznete zde