Stres rostliny ozdobnice a půdních mikroorganismů v kontaminovaných půdách

Kde všude se dá smysluplně pěstovat energetická rostlina ozdobnice obrovská? A za jakých podmínek je schopná podporovat důležité půdní mikroorganismy? To jsou dvě z otázek, na které jsme se snažili odpovědět v úplně prvním nádobovém pokusu s touhle rostlinou připraveném na FŽP UJEP.
Testovali jsme pěstování ozdobnice v zemědělské půdě kontaminované kadmiem, půdě z bývalého vojenského prostoru se zvýšeným obsahem kadmia, olova a zinku a půdě znečištěné ropnými látkami a kovy z okolí ropné rafinérie. Ukázalo se, že ozdobnice dokáže růst ve všech variantách. Ale na rozdíl od zemědělské a vojensky ovlivněné půdy, kde rostla rostlina dobře, v půdě kontaminované ropným průmyslem narostlo tak malé množství biomasy, že se nezdá smysluplné ji v takových podmínkách reálně pěstovat. Velká stresová zátěž na rostlinu v ropné kontaminaci se projevila i v hodnotách parametrů fluorescence chlorofylu, které ukazují na narušení procesu fotosyntézy. Podobné výsledky jsme získali i při studiu stresové reakce půdních mikroorganismů. Tu zjišťujeme měřením složení fosfolipidových mastných kyselin, které tvoří membrány mikroorganismů a reagují na stresové podmínky. U prvních dvou typů půdy byla stresová reakce nízká. V ropné kontaminaci byly ale hodnoty stresového indikátoru nejvyšší a dokonce v průběhu pokusu narůstaly. Měřené parametry u rostlin a mikroorganismů ale reagují na nejrůznější druhy stresu. Zjištění konkrétní příčiny nás tedy teprve čeká. V reálné kontaminované půdě se totiž většinou prolíná mnoho různých faktorů, které je třeba vzít v úvahu.

D. Nebeska, H. A. Malinska, A. Erol, V. Pidlisnyuk, P. Kuran, A. Medzova, M. Smaha, and J. Trogl, Stress response of Miscanthus plants and soil microbial communities: A case study in metals and hydrocarbons contaminated soils. Appl. Sci. 11 (2021) 1866.
Odkaz na článek: https://www.mdpi.com/2076-3417/11/4/1866