Proměna řeky Jizery od pozdního holocénu do současnosti

Člověk ke svému životu potřeboval odpradávna vodu, a proto se usídloval v blízkosti řek. Vodní zdroje nejenže využíval, ale též je dle svých potřeb přetvářel. Ze starých map a leteckých snímků lze zjistit, jak řeky v čase měnily svůj tok, a také poznat, zda šlo o přirozený vývoj či lidský zásah. Propojením geoinformačních, geofyzikálních a geochemických technik jsme schopni najít nejen historická koryta, ale i paleokoryta, často stará tisíce let.

Řeka Jizera je typickým středoevropským vodním tokem, místy meandrujícím, jinde s hluboce zaříznutým napřímeným korytem a pozůstatky opuštěných meandrů v její nivě. Cílem této práce bylo datovat a vysvětlit proměnu koryta od meandrujícího po napřímené. Zkoumali jsme úsek dolního toku řeky pomocí digitálního modelu terénu (DTM) a historických map ze 40. let 19. století. K popisu architektury nivy jsme použili nejen DTM, ale i geofyzikální snímkování (zemní radar, GPR), litologii sedimentů a jejich antropogenní znečištění a dále datování pomocí opticky stimulované luminiscence (OSL).

Popsali jsme chování této řeky v období před 1,2 až 4 tisíci lety, tedy po většinu pozdního holocénu, kdy řeka meandrovala. Jizera měla tehdy bočně se posunující koryto, ale pouze s malou intenzitou ukládání sedimentů, ačkoli části povodí jsou pokryty snadno erodovatelnými sprašemi. V hlavní studované oblasti se díky tomu zachovaly zbytky paleomeandrů a pásy paleokoryt o šířce 100–200 m (šířka nivy je 300–600 m), které jsou rozpoznatelné i na modelu terénu a při podpovrchovém GPR snímkování.

Před asi 1200 lety pak vzniklo současné přímé koryto. Toto načasování naznačuje spíše klimatický než antropogenní vliv, který nebyl v této době tak intenzivní. Obnově meandrování řeky pak pravděpodobně zabránila kombinace nízké říční aktivity a výstavby jezů, které snížily energii toku.

Odkaz na článek: Elznicová, J.; Kiss, T.; von Suchodoletz, H.; Bartyik, T.; Sipos, G.; Lenďáková, Z.; Fačevicová, K.;  Pavlů, I.; Kovárník, J.; Matys Grygar, T. (2023) Was the termination of the Jizera River meandering during the Late Holocene caused by anthropogenic or climatic forcing? Earth Surface Processes and Landforms48( 4), 669– 686.

Archiv ostatních publikovaných článků naleznete zde