VYSOKOŠKOLÁKEM NA ZKOUŠKU – NA FŽP UJEP PROBĚHL PRVNÍ EKO-KEMP

Že talentované studenty se zájmem o přírodní vědy je třeba podporovat a dál motivovat, si na ústecké univerzitě dobře uvědomujeme. Proto Fakulta životního prostředí UJEP připravila ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Ústí nad Labem první EKO-KEMP – týdenní akci plnou bádání a poznání nejen o životním prostředí pro středoškoláky ze severních Čech.

 V jednom z posledních týdnů školního roku vyměnilo dvanáct vybraných středoškoláků školní lavice za univerzitní posluchárnu a laboratoře, kde je čekal týden nabitý praktickými úlohami a informacemi o životním prostředí. Měli možnost si vyzkoušet práci s přístroji, které běžně ve středoškolských laboratořích nenajdeme a změřit si například množství kofeinu v různých nápojích nebo sledovat odbourávání znečištění z odpadní vody. Debatovali s odborníky z univerzity o aktuálních problémech, jako je vliv člověka na životní prostředí a recyklace plastů. Pozorovali malé i větší živočichy pod mikroskopem i lupou, vyzkoušeli si preparaci geologických vzorků a výrobu vlastního mýdla, pomohli opravit hmyzí domek v univerzitním kampusu a dozvěděli se, jak se vytvářejí 3D modely krajiny a různých objektů. Jeden den programu byl navíc věnován exkurzi do Národního parku České Švýcarsko s lektorem ze správy parku, který studentům přiblížil problematiku kůrovcových kalamit i s ukázkou jejích dopadů na místě.

„Pracovat s takhle zvídavými studenty byla radost. Byli velice aktivní a zájmu o životní prostředí a o nástroje, jak ho chránit, měli na rozdávanou. Doufáme, že se někteří z účastníků na naši fakultu vrátí a v příštích letech je potkáme u pohovoru mezi uchazeči o studium. Studenti si EKO-KEMP velice chválí. Líbila se jim zejména rozmanitost, neboť si zkusili praktika s živou i neživou přírodou, prošli chemickými laboratořemi a formou přednášek získali další informace. Cílem bylo, aby si studenti zkusili od všeho něco, což jim může pomoci i při výběru vysoké školy nebo budoucího profesního zaměření. Zároveň si studenti zkusili, jaké to je být vysokoškolákem. EKO-KEMP určitě zopakujeme i v příštím roce, a kdo ví, třeba se z této akce stane tradice,“ shrnuje dojmy z prvního EKO-KEMPu organizátor Daniel Bůžek.

 Kontakt: Ing. Diana Nebeská, , Ing. Daniel Bůžek, Ph.D.,

#MyJsmeUjep              #PribehUJEP               #UniverzitaSeveru       #NaSever

EKO-KEMP byl realizován v rámci projektu U21 – Univerzita reflektující problémy regionu severozápadních Čech reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_058/0010208.