Spolupráce FŽP a Gymnázia Teplice na podpoře nadaných studentů přinesla první úspěch

Ústí nad Labem, Teplice

Fakulta životního prostředí (FŽP), Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) a Gymnázium Teplice intenzivně rozvíjejí spolupráci v podpoře nadaných středoškoláků. Hned první kooperace přinesla výsledky na celostátním kole prestižní přehlídky Středoškolské odborné činnosti (SOČ), které se o víkendu 11. – 12. 6. 2022 konalo v Kutné Hoře. Student Gymnázia Teplice Jakub Valoušek v něm s projektem Domácí absorpční spektroskopie získal druhé místo.

“Jakub Valoušek je nadaným studentem se zájmem o exaktní vědy, zejména chemii a fyziku. V rámci své seminární práce zkonstruoval funkční model analytického přístroje, kterým je schopen s pomocí mobilního telefonu identifikovat neznámou chemikálii v roztoku,” vysvětluje vedoucí práce Ing. Jakub Mráček, učitel chemie a zástupce ředitele Gymnázia Teplice. “Jakub svoji práci přednesl na krajském kole v Ústí nad Labem a okamžitě jsem si všiml vysokého potenciálu projektu, a také nadšení a nadanosti studenta,” doplňuje Ing. Jiří Orava, PhD., odborník na materiálovou vědu z Fakulty životního prostředí UJEP. Student dostal příležitost svou práci dále rozvinout právě na půdě FŽP s mentorem Oravou. Druhé místo v celostátním kole tak možná není žádným překvapením a ukazuje, že cílená podpora nadaných studentů přináší výsledky. Pro studenta samotného má výsledek velkou cenu v žádostech o stipendia na německé univerzity, kam se hlásí ke studiu. Věříme, že Jakubův úspěch bude motivovat další studenty k vědecké práci, k aktivní spolupráci s univerzitou, která jim pootevře dveře do nových vědeckých problémů na světové úrovni.

Spolupráce Gymnázia Teplice s FŽP UJEP tím ale nekončí. “Tři zástupci fakulty (doktor J. Popelka, doktor J. Orava a profesor P. Janoš) se také zapojili do hodnocení Studentské konference gymnázia, konané v pátek 10. 6.,” přidává Mráček, “čehož si vážíme.” Právě z nejlepších prací oceněných na konferenci se rekrutují budoucí favorité na medailové umístění v prestižní SOČ.

Obě školy počítají s dlouhodobým formátem spolupráce, od níž si ve shodě slibují větší počet nadaných studentů, kteří dostanou v pravý čas klíčovou individuální podporu a možnost dále se rozvíjet studiem na univerzitě.