TESTUJEME STUDENTY

Mimořádné opatření MZ ČR (Příloha č. 1 usnesení vlády ze dne 19. 4. 2021 č. 393) od 26. 4. 2021 nadále do odvolání prodlužuje online výuku na vysokých školách. Nově však umožňuje prezenční účast studentů v posledních ročnících na praktické, laboratorní, experimentální a umělecké výuce a praxi. Podmínkou účasti na výuce je, kromě povinnosti zakrytí dýchacích cest vhodnými ochrannými prostředky a absence příznaků onemocnění COVID-19, testování studentů.

Testování studentů na UJEP upravuje příkaz rektora č. 2 K testování studentů na přítomnost viru SARS-CoV-2.

Zákaz osobní přítomnosti studentů na výuce a zkouškách při studiu na vysoké škole platí tedy nově s výjimkami, jimiž se povolují:

– účast na zkoušce, účastní-li se v jeden čas zkoušky maximálně 10 osob,

– účast na individuálních konzultacích nebo při poradenských službách (pouze jeden student a jeden pracovník),

– účast na klinické a praktické výuce a praxi studentů v posledním roce studia,

– účast na klinické a praktické výuce a praxi, pokud se jedná o studenty studijních programů všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programů a o studenty vykonávající pedagogickou praktickou výuku a praxi v mateřských, základních a středních školách nebo školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy.

Je umožněno konání přijímacích zkoušek za účasti nejvýše 20 osob v místnosti. Rovněž jsou stanoveny výjimky z omezení zpěvu sportovní činnosti, které se, pokud jsou stěžejní součástí vzdělávání, povolují (v případě zpěvu pro maximálně 6 studentů v místnosti).

Ve vnitřních prostorách vysokých škol se zakazuje všem osobám pohyb bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterými jsou respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95). Výjimky z tohoto zákazu upravuje oddíl I., odst. 3 mimořádného opatření MZDR 15757/2021-47/MIN/KAN.

Nadále platí pro vysoké školy zákaz poskytovat ubytování studentům vysokých škol, kteří mají na území České republiky jiné bydliště, v ubytovacích zařízeních vysokých škol, s výjimkou studentů, kteří se mohou účastnit vzdělávání dle výše vypsaných výjimek ze zákazu osobní přítomnosti studentů na výuce.

Studentky a studenti, sledujte, prosím, pečlivě aktuální informace na svých fakultách.

Mimořádné opatření MZ ČR (Příloha č. 1 usnesení vlády ze dne 19. 4. 2021 č. 393)

Mimořádné opatření MZ ČR (Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 19. 4. 2021 č. 393)

Příkaz rektora č. 2/2021 K testování studentů na přítomnost viru SARS-CoV-2