Nová kniha o těžbě uhlí na Islandu shrnuje deset let výzkumu na FŽP

Kniha Mineral Resources in Iceland: Coal Mining, vydaná 8. dubna 2021 v předním britském nakladatelství Cambridge Scholars Publishing, je věnována především islandským mužům a ženám, zapojeným do vyhledávání a těžby tamních ložisek uhlí během první a druhé světové války. Jejich úsilí tehdy pomohlo národu přežít krutá válečná období a restrikce související s námořní komerční blokádou.
Tým autorů, specialistů na geologii a paleontologii Islandu pod vedením Richarda Pokorného, Ph.D. z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, dokončil po takřka deseti letech výzkumu a terénních prací rozsáhlou monografii, která poskytuje první ucelený přehled o historii těžby uhlí na Islandu, včetně rozsáhlé úvodní kapitoly o geologii ostrova a původu uhlonosných formací. Své místo mají v knize také pasáže věnované historii prospekčních prací, islandských těžebních společností a požitých dobývacích metod. Hlavní těžiště knihy však spočívá v zevrubném popisu jednotlivých těžených lokalit, od největších důlních systémů až po mělké jámy využívané místními farmáři.
Vedle historicko-ekonomického fokusu má kniha velký význam pro podporu islandského národního geoheritage a pro propagaci a ochranu neživé přírody. Jejím cílem je oslovit širokou škálu čtenářů, jako jsou historici, antropologové, geologové, paleontologové, klimatologové a také širokou veřejnost zajímající se o historii a přírodu této krásné severské země.
Kniha: https://www.cambridgescholars.com/product/978-1-5275-6717-7