Přednáška: Pylová analýza a paleoekologie holocénu

zveme vás na přednášku Pylová analýza a paleoekologie holocénu.
Přednáška se uskuteční v úterý 27. února 2024 od 12:30 do 13:30 hodin v aule 1.04 (budova CPTO, Pasteurova 15, Ústí nad Labem)
Přednášející: Mgr. Libor Petr, Ph.D.
Přednáška bude zaměřena palynologickou analýzu přirozených a člověkem ovlivněných sedimentárních archivů, včetně jejich interpretace, které nám můžou říci něco o vývoji vegetace, životního prostředí a lidské činnosti v holocénu. Na několika případových studiích bude ukázán vývoj prostředí v Polabí, Poohří, Českém středohoří a Krušných hor, včetně lidského vlivu.

Mgr. Libor Petr, Ph.D. pracuje na Masarykově univerzitě na ústavu botaniky a zoologie, kde se zabývá palynologií a vývojem vegetace od poslední doby ledové po současnost. Předmětem výzkumu jsou změny životního prostředí, klimatu a lidského vlivu zachycené v přirozených sedimentech, jako jsou rašeliniště, jezera, ale i člověkem ovlivněných, například v nivách řek, hlavně ve střední Evropě. Cílem je rekonstrukce vegetace a dynamika jejích změn na delší časové škále, než jsou historické prameny, nebo přístrojová měření. Je to důležité pro studium kontinuity lesa, existence bezlesích biotopů, změny biodiverzity a rozlišení přirozených změn od lidského vlivu, který v průběhu holocénu narůstá a v současnosti je dominantním faktorem určujícím vzhled vegetace. Tyto výsledky například využívají dnes i archeologové, protože umožňují rekonstruovat substistenci a rozsah osídlení v minulosti. V posledních letech se účastnil českoněmeckých projektů, zaměřených na poznání lidských aktivit v Krušných horách, a to v rámci už úspěšně ukončeného projektu ArchaeoMontan, na kterém se podílela i naše fakulta. Nyní pokračuje v tomto výzkumu v rámci nedávno zahájeného projektu ArchaeoTin. Tyto projekty jsou zaměřené na dopady horních a hutních aktivit v novověku, středověku i dobách starších. Cílem AracheoTin je zjistit, v jak dávné minulosti začala v Krušných horách těžba a zpracování cínových rud.

Pozvánka na přednášku: zde