Spolupráce s Fraunhofer Institute for Ceramic Technologies and Systems a připravovaný PhD program “Environmental and Biomaterial Sciences”

FŽP UJEP otevírá novou kapitolu v poskytování vzdělávání na nejvyšším stupni studia díky podpisu memoranda o spolupráci s Fraunhofer Institute for Ceramic Technologies and Systems (Fraunhofer IKTS) v Drážďanech. Jedná se o spolupráci při vzdělávání v doktorském studijním programu “Environmental and Biomaterial Sciences”, který je momentálně posuzován národním akreditačním úřadem a slibuje přinést nové poznatky a perspektivy do oblasti životního prostředí a biomateriálů.

Garantem tohoto inovativního programu je doc. Ing. Jiří Orava, Ph.D., jehož odborné znalosti a zkušenosti poskytnou pevný základ pro rozvoj a excelenci v oblasti výzkumu a vzdělávání. Program byl připraven prostřednictvím společné akreditace mezi Fakultou životního prostředí, Přírodovědeckou fakultou a Ústavem anorganické chemie AV ČR, což naznačuje široký záběr a interdisciplinární povahu studijního programu.

S předpokládaným otevřením výběrového řízení na jaře 2024 a plánovaným nástupem prvních studentů v říjnu téhož roku nabízí program “Environmental and Biomaterial Sciences” příležitost pro nadané a ambiciózní lidi zapojit se do dynamického prostředí, které je zároveň podporováno mezinárodními partnery a experty.

Klíčovou součástí programu je internacionalizace, která je podpořena zapojením zahraničních vyučujících a školitelů. To umožňuje studentům získat globální perspektivu a obohatit své znalosti prostřednictvím interakce s odborníky z různých koutů světa.

Aktivní spolupráce s Fraunhofer IKTS přináší unikátní příležitosti pro studenty k individuálnímu a cílenému studiu a zároveň jim umožňuje získat praktické zkušenosti a pochopení aplikovaných aspektů vědeckého výzkumu. To jim poskytne připravenost a konkurenceschopnost na trhu práce jak v České republice, tak i v zahraničí. Tato synergická spojení mezi akademickou sférou a průmyslem jsou klíčem k úspěchu nejen ve vědě, ale také v praxi.

Celkově lze očekávat, že spolupráce v rámci programu “Environmental and Biomaterial Sciences” bude přinášet nejen inovativní výzkum, ale také nové generace odborníků, kteří budou připraveni na výzvy 21. století v oblasti životního prostředí, biomateriálů a aplikované vědy. Tato iniciativa slibuje obohacení nejen v rámci akademického prostředí, ale také ve společnosti jako celku, prostřednictvím udržitelného rozvoje a inovativního myšlení.

zleva doprava: doc. Orava, Dr. Opitz, doc. Kuráň (děkan FŽP), prof. Michaelis (ředitel IKTS), Dr. Jost, a Dr. Wunderlich (zástupce ředitele IKTS)