Školáci bádají na FŽP

Fakulta životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se v roce 2024 a 2025 aktivně zapojila do projektu, jehož cílem je propojení vysokoškolského prostředí s primárním vzdělávacím sektorem prostřednictvím návštěv základních škol. Koordinátorem je Místní akční skupina Labské skály.

V únoru 2024 jsme s radostí přivítali základní školy Neštěmická, Stříbrnická, SNP a České mládeže. Školáci druhého stupně měli možnost strávit čtyři hodiny na naší fakultě a prozkoumat svět vědy a výzkumu skrze program nazvaný “Bádání na FŽP”. Tuto akci vedli zkušení pedagogové Miloslav Kolenatý, Jakub Ederer, Diana Holcová, Petr Novák a Dominik Brétt, zástupci ze všech tří kateder naší fakulty. S nadšením jsme pozorovali, jak žáci i jejich vyučující objevují nové obzory vědeckého poznání a technologií.

Tato iniciativa se setkala s velkým zájmem jak ze strany pedagogů, tak i ze strany žáků. Otevřené dveře naší univerzity přinášejí nejen příležitost k nahlédnutí do vysokoškolského prostředí, ale také inspirují mladou generaci k dalšímu vzdělávání a k rozvoji svých akademických zájmů. Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto projektu a těšíme se na další setkání s novými třídami v září tohoto roku.