Ceny rektora 2023

Ing. Hana Burdová: Cena rektora pro studenty za mimořádné výsledky tvůrčí činnosti v oblasti technické, přírodovědecké a ekonomické Ing. Burdová se dlouhodobě věnuje analytické chemii životního prostředí, zejména vývoji a validaci nových instrumentálních metod. V roce 2023 publikovala čtyři články v časopisech s vysokým IF (z toho 3 prvoautorské). Kromě vlastní výzkumné práce se jako analytička zapojuje do řady výzkumných projektů včetně spolupráce s průmyslem.

Karim Al Souki, Ph.D.: Cena rektora UJEP za špičkové a excelentní výsledky v oblasti technických a přírodních věd pro pracovníka do 35 let (cenu převzal v zastoupení doc. Josef Trögl) Dr. Karim Al Souki se zabývá především využitím rostlin pro fytomanagement kontaminovaných a marginálních lokalit se sledováním synergických efektů, jako jsou např. zvýšení sekvestrace uhlíku v půdě nebo podpora půdních mikroorganismů. V roce 2023 publikoval 4 vědecké články.

Ing. Pavol Midula, Ph.D.: Cena rektora UJEP za aplikovaný výzkum pro pracovníka do 35 let Dr. Midula vede tým odborníků se zaměřením na aktuální tematické okruhy oběhového hospodářství. Zabývá se pyrolýzou plastů, biomasy a dalších odpadů, identifikací a charakterizací produktů pyrolýzy za účelem transformace na zelené chemikálie

Ing. Kristýna Trsková: Stipendium města Trmice za nejlepší studentskou práci s tematikou vztahující se ke správnímu území města Trmice nebo obcí mikroregionu Milada Ing. Kristýna Trsková je autorkou diplomové práce na téma „Diverzita
pavouků břehových stanovišť antropogenně vzniklého jezera Milada u Ústí nad Labem“. Hodnotí faunu pavouků po kvalitativní i kvantitativní stránce, popisuje její odlišnosti ve vztahu k různým vlastnostem břehového prostředí a posuzuje jeho ochranářskou hodnotu v souvislosti s výskytem ohrožených druhů. Z nalezených 91 druhů pavouků bylo 18 zapsáno v Červeném seznamu, nejvýznamnějším a zcela nečekaným nálezem byl kriticky ohrožený druh Clubiona juvenis, jenž byl nalezen v rákosu a orobinci.

Ing. Josef Krčil: Stipendium Hospodářské a sociální rady Ústecka pro nejlepšího studenta technických oborů UJEP

Ing. Josef Krčil v diplomové práci „Analýza životního cyklu Cup to go“ sledoval životní cyklus pohárků z různých druhů materiálů, za použití metody LCA, s cílem nalézt environmentálně nejpříznivější variantu pro obalení horkého nápoje s sebou, identifikovat hlavní příčiny environmentálních dopadů a porovnat jednorázové systémy papírových a plastových pohárků mezi sebou i se systémem na opakované použití. Vyhodnocení probíhalo v software SimaPro na základě získaných dat a informací z průmyslu.