Noc vědců 2023: TAJEMSTVÍ

Již 6. října od 17:00 do 21:00 Vás srdečně zveme na událost, kde odhalíme fascinující záhady světa kolem nás přímo na naší fakultě. Budete mít možnost navštívit laboratoře a seznámit se tak s tajemnou prací vědeckých pracovníků v různých oblastech souvisejících s ochranou životního prostředí.

Obor optiky a vše, co se týká vnímání vnějšího světa, patří k nejzajímavějším vědeckým disciplínám a skrývá mnoho kouzel. V optické laboratoři budete mít možnost seznámit se s využíváním nejmodernějších přístrojů a dostanete jedinečnou příležitost si sami vytvořit vlastní funkční prototyp.

Díky různorodému vnímání barev je náš život zajímavější a krásnější. V barevné laboratoři se dozvíte, jak jednotlivé barvy vznikají a proč například některá zvířata vidí jen černobíle. Zároveň Vás zde čeká možnost prozkoumat tajemné předměty, které byly nebo jsou součástí rozmanitého každodenního života vědců.

Jemné protažení mozkových závitů a podráždění chuťových buněk Vás čeká ve smyslové laboratoři. Na vlastní kůži si vyzkoušíte, jestli dokážete rozeznat tajemné prášky nebo jak snadné je pro Vás odhalit jemné přírodní vůně. A ti odvážnější z Vás se mohou pokusit rozluštit některou z našich tajemných šifer.

Ani pták ani letadlo? Je to dron, jež pomáhá našim kolegům monitorovat nejenom známá, ale i dosud neobjevená místa naší země. Zábavnou formou odhalíte tajemství postupu vody při povodňových stavech ve Vámi vytvořeném území.

Objasníme Vám záhady, které ovládají cyklus oběhového hospodářství, spolu s tématem efektivního třídění a využívání druhotných surovin. Možná se také dozvíte, jak důležité je nechat žížaly žít.

Lidská fantazie a kreativita jsou jedněmi z největších tajemství, proto si malí návštěvníci mohou odnést drobné výrobky, ale jaké, to na místě odhalíte sami. Protože myslíme i na ty nejmenší z nás, i pro ně se tu kousek místa najde, vlastně docela velký kus. A jaký, to si zatím necháme pro sebe.

Přijďte a odhalte lákavá tajemství společně s námi.